Pasieka Jaros Sp. z o.o.
Rosa rugosa jest rośliną z rodziny różowatych. To jedna z najbardziej cenionych roślin leczniczych. Płatki róż są bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne.
Płatki róż zawierają flawonoidy i antocyjany, czyli roślinne substancje antyoksydacyjne, którym rośliny zawdzięczają barwnik. Mają one działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i detoksykacyjne. Róże są
bogate także w witaminę C, która wzmacnia odporność. Płatki róży w cukrze mają długą tradycję w gastronomii. Obecnie można zastosować je do pączków, naleśników, tortów i deserów (np. owoców z bitą śmietaną) oraz dżemów. Świetna jest też po prostu z chlebem oraz jako dodatek do herbaty. Płatki róży w cukrze dodają wyrazistości podnosząc walory aromatyczne, są gwarancją niepowtarzalności, a ich smak na długo zostaje na podniebieniu. Naszą różę hodujemy bez użycia środków chemicznych, trafia do słoików bezpośrednio po zebraniu. Jedynym środkiem konserwującym, jaki dodajemy do produkcji konfitury, jest kwasek cytrynowy. Produkt nie zawiera sztucznych dodatków, aromatów czy wzmacniaczy smaku. Prosty skład daje gwarancję niepowtarzalnego smaku. Produkt tworzony zgodnie z tradycyjną recepturą. Produkt unikatowy w województwie łódzkim.