Pasieka Jaros
Miody pitne produkowane w naszej miodosytni są uznawane na świecie jako jedne z najlepszych. Dbamy o to aby zarówno surowce jak i produkt gotowy były bardzo dobrej jakości.
Nasze miody pitne osiągają swoje wyśmienite walory smakowe w czasie wieloletniego leżakowania. Surowcem do ich produkcji jest miód pszczeli, woda i zioła. Tak jak w dawnych czasach, do produkcji nie stosujemy sztucznych barwników, aromatów, środków konserwujących, środków przyspieszających dojrzewanie i stabilizatorów.
Walory smakowe i szlachetność naszych miodów pitnych utrwalamy przechowując je w butelkach wykonanych starym garncarskim sposobem z bolesławieckiej gliny, tak jak to było w dawnych czasach.
Miód pitny jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych na świecie. Nasza firma produkuje miody w oparciu o stare receptury, jak i zgodnie z dawnymi sposobami ich produkcji.
Podstawowe rodzaje miodów pitnych produkowanych przez naszą firmę to:
Półtorak – powstaje przez zmieszanie jednej części miodu i pół części wody. Z powodu wysokiego stężenia cukrów fermentacja trwa bardzo długo, a miód pitny dojrzewa po kilkuletnim okresie leżakowania.
Dwójniak – powstaje przez zmieszanie jednej części miodu i jednej części wody. Dwójniaki należą do miodów słodkich, a ich dojrzewanie trwa kilka lat.
Trójniak – powstaje przez zmieszanie jednej części miodu i dwóch części wody. Jest to miód pitny półsłodki a jego dojrzewanie trwa około roku.
Miody pitne owocowe – powstają przez zastąpienie co najmniej 30% wody przeznaczonej do fermentacji, sokiem owocowym. I tak dwójniak Maliniak powstaje przez dodanie soku malinowego, dwójniak Jabłkowy – soku jabłkowego.