Miód pitny Zweryfikowany

Pasieka Jaros

Dodaj pierwszą opinię

Miody pitne produkowane w naszej miodosytni są uznawane na świecie jako jedne z najlepszych. Dbamy o to aby zarówno surowce jak i produkt gotowy były bardzo dobrej jakości.

Nasze miody pitne osiągają swoje wyśmienite walory smakowe w czasie wieloletniego leżakowania. Surowcem do ich produkcji jest miód pszczeli, woda i zioła. Tak jak w dawnych czasach, do produkcji nie stosujemy sztucznych barwników, aromatów, środków konserwujących, środków przyspieszających dojrzewanie i stabilizatorów.

Walory smakowe i szlachetność naszych miodów pitnych utrwalamy przechowując je w butelkach wykonanych starym garncarskim sposobem z bolesławieckiej gliny, tak jak to było w dawnych czasach.

Miód pitny jest jednym z najstarszych napojów alkoholowych na świecie. Nasza firma produkuje miody w oparciu o stare receptury, jak i zgodnie z dawnymi sposobami ich produkcji.

Podstawowe rodzaje miodów pitnych produkowanych przez naszą firmę to:

Półtorak – powstaje przez zmieszanie jednej części miodu i pół części wody. Z powodu wysokiego stężenia cukrów fermentacja trwa bardzo długo, a miód pitny dojrzewa po kilkuletnim okresie leżakowania.

Dwójniak – powstaje przez zmieszanie jednej części miodu i jednej części wody. Dwójniaki należą do miodów słodkich, a ich dojrzewanie trwa kilka lat.

Trójniak – powstaje przez zmieszanie jednej części miodu i dwóch części wody. Jest to miód pitny półsłodki a jego dojrzewanie trwa około roku.

Miody pitne owocowe – powstają przez zastąpienie co najmniej 30% wody przeznaczonej do fermentacji, sokiem owocowym. I tak dwójniak Maliniak powstaje przez dodanie soku malinowego, dwójniak Jabłkowy – soku jabłkowego.