Korytnicki ser dojrzewający Zweryfikowany

Kromle Korytnica

Dodaj pierwszą opinię

Ser wytwarzamy w naszym rodzinnym gospodarstwie, zajmującym się produkcją mleka. Duży nacisk nakładamy na jego jakość, która wpływa na finalny smak sera. Ser dojrzewający, który produkujemy nie posiada żadnych substancji konserwujących ani dodatków barwiących. Jego składnikami jest: farmerskie mleko, żywe kultury bakterii, podpuszczka i sól.
Solanka, w której sery się nasalają ma już ponad 2 lata, co również wyróżnia ser spośród innych. Sery dojrzewają na półkach dębowych w dojrzewalni. Wytwarzany ser, do czasu konsumpcji potrzebuje ok. 3-4 miesięcy, jest praktycznie codziennie obracany i przemywany, by dojrzewał na suchą skórkę. Co pozwala, na zrezygnowanie ze sztucznych powłok, gdyż ser sam z siebie wytworzy barierę ochronną, zabezpieczającą ją przed czynnikami z zewnątrz. Zajęło nam dwa lata, zanim dopracowaliśmy recepturę, która pozwoliła na otrzymanie sera bez zbędnych dodatków chemicznych czy powłok o niepowtarzalnym smaku. Takim, smaku, który gości na naszym śniadaniowym stole i nie tylko.

Ser produkujemy w Korytnicy, niewielkiej urokliwej miejscowości, otoczonej lasami i łąkami. Gospodarstwo prowadzimy już od ponad 25 lat, dużą uwagę skupiamy na jakości wytworzonego mleka, a nie na jego ilości, gdyż wszelkie niedociągnięcia ser „wychwyci”. Naszą serowarnię przy gospodarstwie otworzyliśmy ponad 2 lata temu, tam sami uczymy się produkować nasze serowe fantazje. W każdym krążku Korytnickiego sera dojrzewającego jest mnóstwo miłości i serca, gdyż potrzebuje on naszego wkładu przez kolejne miesiące aż do jego otwarcia. I co  ciekawe, każdy krążek, kryje w sobie coś innego.